Požiadavky školských odborárov sa nemenia

16.09.2012 Bratislava

Bratislava 16. septembra (TASR) – Požiadavky školských odborárov zostávajú naďalej rovnaké. Okrem nárastu tarifných platov v budúcom roku pre všetkých zamestnancov školstva minimálne o 10 percent, chcú postupne navýšiť investície do školstva na šesť percent HDP.

Podľa šéfa Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavla Ondeka nechcú navaliť na plecia vlády to, čo by neuniesla. "Žiadame, aby našla možnosť a zdroje na financovania pre školstvo," uviedol v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Nepripustil kompromis pri 10-percentnom navýšení platov. Podčiarkol, že v prípade učiteľov ide o veľmi nízku sumu. "Vláda by mala vychádzať z toho, že je to minimum. Bolo by ešte výhodnejšie, keby ponúkla viac," dodal. Školskí odborári už zaslali list na rokovanie ministrom školstva, financií a práce. Na ňom chcú hovoriť o možnostiach zvýšenia rozpočtu pre školstvo nielen na budúci rok, ale aj na ďalšie.

Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) reagoval, že návrh na toto zvýšenie, ako aj priority jeho rezortu ležia už viac ako 1,5 mesiaca na stole ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD). Ako pripomenul, rozpočet ministerstva školstva je napätý, pričom v ňom nie je možné uskutočniť také zmeny, aby sa našlo požadovaných 100 miliónov eur na platy pedagogických a odborných zamestnancov. Čaká sa aj na aktuálne prognózy súvisiace s vývojom ekonomiky, z ktorých by malo byť jasné, aké veľké zdroje sa podarí vytvoriť v ďalších rokoch. Má už prísľub, že tie pôjdu prioritne do školstva.

Požiadavky odborárov označil za oprávnené a racionálne. "Bojujem o priority, robím všetko pre to, aby sa dlhodobé požiadavky učiteľov naplnili," odkázal. Navýšenie investícií do školstva na úroveň šesť percent HDP ale nevidí reálne. V súčasnosti je to okolo 3,5 až štyri percentá. Pripomenul, že ak sa to nepodarilo dosiahnuť v priebehu 20 rokov, tak počas štvorročného vládneho obdobia to bude príliš náročné. Reálne možnosti vidí v priblížení sa k 4,5 percentám HDP.

Jeho predchodca Martin Fronc (KDH) očakáva od Čaploviča, že bude tvrdo zápasiť s rezortnými kolegami o svoje financie, hlavne s ministrom financií. Dodal, že to nie je ľahká úloha doslova sa pobiť o tieto peniaze. Myslí si, že v rezorte školstva ešte sú nejaké rezervy. "To sú ale obrazne povedané drobné," podčiarkol. Najlepšie by ich podľa neho vedel nájsť Kažimír. Fronc vidí jednu cestu cez rôzne stimuly, ktoré sa dávajú do národného hospodárstva pre rôzne podniky.

Aj Ondek si myslí, že je potrebné presvedčiť Kažimíra, aby našiel zdroje na také financovanie školstva, aké si zaslúži. Odborári nechcú ísť cestou štrajku, ale vyjednávania, pričom si myslí, že budú úspešní. So šéfmi rezortov školstva a financií by chceli podpísať memorandom, v ktorom im budú garantovať určité navýšenie prostriedkov aj na ďalšie roky.
 

Vyberte región